Ga naar hoofdinhoud

Meet the founder behind the brand

Jozefien Forton, founder duurzaam tapijtmerk, op stoel met zacht vloerkleed op achtergrond.
 

Over de tapijten en visie van Maison Forton 

Meet Jozefien Forton, Circular Executive Officer en oprichters achter het duurzame merk. 

Hoe Jozefien het zelf zou omschrijven: "Ik ben Jozefien, en ik hou van tapijten! (Nee echt, dat doe ik! Alleen besefte ik dat pas na het veranderen van job.)"
7 jaar lang reisde ze met een zware valies vol tapijten door Scandinavië, de Benelux en het zuiden van Europa om klanten te helpen met het samenstellen van hun nieuwe collecties en producten. En dat tapijt was in al die jaren haar grote liefde geworden!
En er is meer! Haar tweede grote passie is duurzaamheid, en nee, daar komen geen geitenwollen sokken aan te pas! Na het lezen van Gunther Pauli's "Blue Economy" had Jozefien een 'aha-moment'. Het voelde alsof duurzaamheid en economie wel hand in hand konden gaan. Dus, de afgelopen jaren dook ze steeds dieper in de wereld van duurzaamheid.
In 2023 werd Jozefien als onderneemster geselecteerd om deel uit te maken van de Circular Kickstart en zo dompelde ze haar helemaal onder in circulariteit. Daar hoorde ze over de Club van Rome die in 1972 het rapport 'Grenzen aan de Groei' publiceerde, en claimde dat er limieten aan onze groei zijn vanwege de overmatige grondstoffenconsumptie (denk maar aan hoe vaak we onze telefoons vervangen bijvoorbeeld).
En toen? Wel, haar passie laaide nog meer op. Ze wilde onderzoeken hoe Maison Forton als tapijtmerk voorop kan lopen door slim om te gaan met die schaarse grondstoffen.
Het doel? "Dat ons tapijt eindeloos blijft rondcirkelen op ons Europese continent, dat nou niet bepaald overvloedig is als het aankomt op grondstoffen en afval.
Dus, laten we nieuwe ecosystemen ontdekken en eindeloze lussen creëren." Jozefien staat zeker niet voor duurzame perfectie, maar ze wil wel bewust consumeren, of consuminderen misschien? Minder en beter! Ze vind gewoon dat het beter kan met ons interieur, en met tapijten in het bijzonder. Nog te vaak zijn we ons niet bewust van de oorsprong en wordt er aan greenwashing gedaan. Nieuw-Zeelandse wol die in Indië wordt verwerkt tot een tapijt en dan met het vliegtuig naar Europa komt, het lijkt Jozefien gewoon van het goede te veel. Om over de werkomstandigheden en lokale milieu impact dan nog te zwijgen.
Dus ging ze aan de slag! Leveranciers zoeken, kwaliteit testen, kleuren samenstellen, … het avontuur begon in 2022. Na een jaar ontwikkelen, stelde ze in september 2023 trots Rounded 01. 
voor, een collectie die met kleine stappen tot stand is gekomen, onder het goedkeurend oog van haar vriend en hun twee dochters.
Ondertussen vliegt de tijd voorbij en kijken we bij Maison Forton vol goesting uit naar wat de komende jaren ons zullen brengen. Zin om de handen ineen te slaan of ons tapijt een plekje te geven in jouw huis of project? Laat van je horen en vul het formulier op de contactpagina in. We kijken ernaar uit! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren.
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze gepubliceerd worden.

Recently viewed